Suuret raidehankkeet laitettava jäihin

Tulevat eduskuntavaalit tulevat olemaan talousvaalit. Suomi velkaantuu, korot nousevat ja taantuma on nurkan takana. Tulevina vuosina joudutaan tekemään kipeitä leikkauksia. On keskityttävä olennaiseen ja kaikesta ei-välttämättömästä on karsittava. Tämän takia muun muassa suuret raidehankkeet, kuten metsärata, on laitettava jäihin ja keskityttävä nykyisten liikenneväylien korjausvelan taittamiseen.

Valtiovarainministeriö sekä liikenne- ja viestintäministeriö julkistavat tiistaina 24.1. raportin suurten raidehankkeiden kustannuksista, investointimahdollisuuksista ja ilmastovaikutuksista. Selvityksessä käydään läpi Turun tunnin junaa, Tampereen Suomirataa ja Itärataa. 

Selvityksestä käy ilmi, että hankkeet vaatisivat miljardeja euroja ja ne olisivat kannattamattomia. Lisäksi selvityksessä käy ilmi, että hankkeiden ilmastovaikutukset olisivat valtavat, päästöjen kuittaamiseen voisi mennä jopa yli 300 vuotta. Ja matka-ajat lyhenisivät vain 13-30 minuuttia.

Raiteita tullaan tarvitsemaan entistä enemmän tulevaisuudessa ja niitä tulee kehittää edelleen, mutta onko oikeasti tässä tilanteessa varaa laittaa miljardeja euroja veronmaksajien rahaa hankkeisiin, jotka eivät ole kannattavia, aiheuttaisivat suuret päästöt ja lyhentäisivät matka-aikoja vain muutamia minuutteja? Ja on hyvä vielä muistaa, että jopa rahan löytäminen noin kolmen miljardin euron liikenneväylien korjausvelan taittamiseen tekee tiukkaa.

Korjataan mieluummin olemassa olevia raiteita ja kehitetään niitä eteenpäin. Pidetään huoli edes siitä, että nykyisillä raiteilla kulkevat junat olisivat ajoissa ja netti pelaisi junissa vaivattomasti. Kohtuus kaikessa.

Suomenmaa 13.2.2023: https://www.suomenmaa.fi/mielipide/suuret-raidehankkeet-laitettava-jaihin/

Seutuneloset 15.2.2023: https://www.seutuneloset.fi/paakirjoitus-mielipide/5725046