Terapiatakuu nyt!

Terapiatakuu-kansalaisaloitteen luovuttamisesta eduskunnalle on nyt pari vuotta. Pitkään odotettiin sen käsittelyä eikä mitään kuulunut, sitten se luvattiin sisällyttää isompaan kokonaisuuteen; hoitotakuuseen. Kun hoitotakuu viimein tänä syksynä julkaistiin oli aika pettyä jälleen. Terapiatakuu ei sisälly kansalaisaloitteen vaatimalla tavalla hoitotakuuseen.

Aluevaaleista on siis tehtävä mielenterveysvaalit! Valtakunnan politiikka ei toteuta mielenterveyspolitiikkaa tarvittavalla tavalla; mielenterveyspalveluiden piiriin ei pääse tarpeeksi nopeasti, hoidon saaminen ei ole taloudellisesti yhdenvertaista eikä lyhyisiin psykoterapian jaksoihin pääse ilman erikoislääkärin lausuntoa. Sen vuoksi meidän on tehtävä sellaisia päätöksiä, jotka ovat yhdenvertaisia ja inhimillisiä. Me vaadimme parempaa mielenterveyspolitiikka!

Jo ennen pandemiaa oli selvää, että nuoret voivat huonosti, mutta sen keskellä tilanne on riistäytynyt suoraan sanoen käsistä. On ensiarvoisen tärkeää, että kun tulevat aluevaltuustot tekevät päätöksiä joilla nousemme koronakriisistä, niin nousemme samalla myös mielenterveyskriisistä.

Toteutetaan siis terapiatakuu paikallisesti. Panostetaan lisäresurssein kaikkiin mielenterveyspalveluihin. Ja tuodaan mielenterveyspalvelut lähelle ihmistä helposti saavutettaviksi. Mielenterveys on olennainen osa ihmisen hyvinvointia, ilman hyvää mielenterveyttä myös kokonaisvaltainen hyvinvointi kärsii.

Jasmin Tuomi,
Lahden Vihreiden Nuorten puheenjohtaja,
aluevaaliehdokas (vihr.)

Santeri Ala-Röyskö,
Lahden Seudun Keskustanuorten hallituksen jäsen,
aluevaaliehdokas (kesk.)

Etelä-Suomen Sanomat 8.12.: https://www.ess.fi/paakirjoitus-mielipide/4397128