Santeri Ala-Röyskö Keskustanuorten varapuheenjohtajaksi kaudelle 2022-2023

Kuka?

Olen Santeri Ala-Röyskö, 24-vuotias neljännen vuoden hallintotieteiden ylioppilas ja opiskelen Vaasan yliopistossa. Olen kotoisin Päijät-Hämeestä, Lahesta, jossa asun virallisesti tälläkin hetkellä, mutta käytännössä asustelen Hollolassa. Tämä on tällaista kahden paikkakunnan välistä elämää. Minulla on lihassairaus, mutta se ei haittaa menoa. Toimin tällä hetkellä Keskustanuorten liittohallituksessa varsinaisena jäsenenä. Ja nyt Hämeen Keskustanuoret esittää minua Keskustanuorten varapuheenjohtajaksi kaudelle 2022-2023.

Ehdolle lähteminen

Päätös lähteä ehdolle Keskustanuorten varapuheenjohtajaksi ei ollut helppo. Olin vuoden päivät pohtinut ehdokkuutta, mutta lopulta sain tehtyä mielestäni oikean päätöksen. Olen viime aikoina pohtinut suhdettani Keskustaan aika syvällisesti. En ole ollut täysin tyytyväinen Keskustaan. Olisin yhtä hyvin voinutkin jättää lähtemättä ehdolle, mutta kun taas mietin suhdettani Keskustanuoriin, niin tulin siihen tulokseen, että haluan vaikuttaa Keskustan politiikkaan Keskustanuorten kautta. Se ei ole helppo tie, mutta uskon Keskustanuoriin. Keskustanuoret on paljon lähempänä sydäntäni.

Olen saanut paljon Keskustanuorilta, joten haluan nyt antaa jotakin takaisin. Uskon, että minulla on vielä paljon annettavaa Keskustanuorille. Olen ehdolla pääasiassa kahdesta syystä. Haluan olla tekemässä Keskustanuorista Suomen parasta poliittista nuorisojärjestöä ja haluan kehittää itseäni niin ihmisenä kuin poliitikkona. Ehdokkuus tulee olemaan kova haaste, mutta erinomainen mahdollisuus.

Vaaliteemat

Miten sitten Keskustanuorista saadaan paras poliittinen nuorisojärjestö? Esitän kolme vaaliteemaa, jotka tukevat tätä tavoitetta: yhteisöllisyys, vaikuttavuus ja liiton tulevaisuus.

Yhteisöllisyys on ottanut paljon osumaa koronan takia. Nyt yhteisöllisyyden kärsimiä kolhuja tulee lähteä korjaamaan. Keskustanuorten tulee olla järjestö, jonne kaikki kokevat olevansa tervetulleita. Jokainen tulee kohdata sellaisena kuin on eikä ketään tule jättää jälkeen. Ihmisillä pitää olla sellainen tunne, että heitä kuunnellaan ja heistä välitetään. Tarvitaan yhteisöllisyyden kunnianpalautus.

Keskustanuorten tulee olla vaikuttava poliittinen toimija. Keskustanuorten tulee olla sellainen järjestö, jonka äänellä on paljon painoarvoa niin Keskustan sisällä kuin valtakunnallisestikin. Kaikki tarvitaan mukaan levittämään Keskustanuorten ilosanomaa. Vain yhteistyöllä Keskustanuoret voi olla kokoaan suurempi. Keskustanuorten itseluottamus on palautettava.

Jotta Keskustanuoret voivat olla paras poliittinen nuorisojärjestö, niin liiton tulevaisuus on turvattava. Keskustanuorten kaksi suurinta haastetta ovat Veikkauksen tilanne ja kilpailu nuorten vapaa-ajasta. Liiton tulee varautua Veikkaukseen kohdistuviin muutoksiin ja suunnitella miten saada Keskustanuorten toiminnasta nuorille houkuttelevaa. Kaksi edellistä vaaliteemaa tukevat hyvin tätä vaaliteemaa.

Historia Keskustanuorissa

Olen nyt ollut Keskustanuorten jäsen noin kolme vuotta liityttyäni Keskustaan ja Keskustanuoriin vuonna 2018. Puoluevalinta ei ollut minulle itsestäänselvyys. Pallottelin vaihtoehtoja neljän eri puolueen välillä; Keskustan, Kokoomuksen, SDP:n ja Vihreiden. Kaikissa oli asioita, jotka viehättivät, mutta lopulta käännyin Keskustan puoleen. Keskustassa erityisesti viehätti aluepolitiikka eli se, että jokaisella on mahdollisuus asua siellä missä haluaa. Tämä oli asia mikä erotti Keskustan selkeästi muista puolueista. Myös Keskustan arvot olivat itseäni lähellä; tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, sivistys, ihmisyys ja kestävä kehitys. Enkä oikein kokenut olevani oikealla tai vasemmalla, ja Keskusta oli mielestäni sopivasti keskellä, erityisesti vasemmisto-oikeisto -akselilla.

Keskustanuorissa toimiessani olen saanut olla kolme vuotta Keskustanuorten Hämeen piirin ja Lahden seudun osaston hallituksissa sihteerin sekä varsinaisen ja varajäsenen tehtävissä. Lisäksi olen nyt ollut kaksi vuotta Keskustanuorten liittohallituksessa. Lyhyestä keskustanuorihistoriasta huolimatta olen saanut olla monessa mukana ja oppia paljon uusia asioita.

Minkälainen johtaja olen?

Minulla ei ole paljon johtajakokemusta. Olen toiminut opiskelijakunnan hallituksessa vuoden puheenjohtajana, mutta se ei mielestäni mennyt niin hyvin. Olen myös toiminut yhden vuoden Vaasan Keskustaopiskelijoiden varapuheenjohtajana, josta jäi paljon parempi maku suuhun. Lisäksi olen puheenjohtanut muutamia kokouksia. Vaikka kokemuksia ei hirveästi johtamisesta ole, niin ehkä julkisjohtamiseni opinnoista tulee olemaan jotakin hyötyä varapuheenjohtajana. Virheistä on opittu ja kokemusta on nyt karttunut enemmän. Tiedän miten jatkossa toimia paremmin.

Pyrin olemaan sellainen varapuheenjohtaja, joka käyttää enemmän korvaa kuin suuta. En ehkä ole kaikkien äänekkäin ja näkyvin, mutta silloin kun minulla on asiaa puhun. Paikan tullen myös räväkkyyttä tulee löytymään esimerkiksi Twitterissä. Koen olevani enemmän hiljaisempien äänien edustaja. Olen introvertti, mutta en näe sitä ongelmana. Myös introverttikin voi olla hyvä varapuheenjohtaja. Pyrin myös päätöksenteossa ottamaan erilaiset näkökulmat huomioon ja yhteensovittamaan niitä parhaani mukaan. Haluan myös olla helposti lähestyttävä. Vaikka aina en anna sellaista kuvaa, että haluaisin puhua kenellekään, niin minua saa kyllä tulla nykimään hihasta. En ole valmis varapuheenjohtaja, mutta koen olevani valmis varapuheenjohtajaksi.

Vaalit

Vaalit ovat ihmisen parasta aikaa. Kannustakin jokaista, joka vähänkin olisi kiinnostunut lähtemään ehdolle, harkitsemaan ehdokkuutta ja myös lähtemään ehdolle. Keskustanuoret tarvitsee ja ansaitsee kunnon vaalit. Toivottavasti päästään käymään hyvät ja reilut vaalit. Tehdään näistä vaaleista paardit!

Tehdään Keskustanuorista Suomen paras poliittinen nuorisojärjestö – YHDESSÄ.🍀

Keskustanuorille valitaan uusi puheenjohtajisto ja liittohallitus Tornion liittokokouksessa 29. – 31.10.