Työllisyyden parantaminen on koko Lahden etu

Lahdessa oli maaliskuussa Suomen suurten kaupunkien korkein työttömyysprosentti, 17,8 prosenttia ja alle 25-vuotiaiden työttömyysprosentti oli 24,3 prosenttia. Nämä luvut kertovat karua kieltä Lahden työttömyystilanteesta. Sen takia Lahdessa onkin lähdettävä taklaamaan työttömyyttä, kiinnittämällä erityistä huomiota nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työllistymiseen.

Työttömyydellä on paljon negatiivisia vaikutuksia. Työttömyys saattaa aiheuttaa muun muassa syrjäytymistä, mielenterveysongelmia ja työkyvyttömyyttä, jotka aiheuttavat inhimillisiä ja taloudellisia ongelmia sekä ihmisille että koko yhteiskunnalle. 

Uudet työpaikat ja keinot työttömien työllistämiseen ovat avainasemassa työttömyyden vähentämisessä ja työllisyyden parantamisessa. Kun Lahdessa luodaan edellytyksiä yrityksien perustamiselle ja siten uusien työpaikkojen luomiselle, niin samanaikaisesti tarvitaan vaikuttavia keinoja työttömien aseman parantamiseksi työmarkkinoilla. 

Yritykset ja niiden luomat työpaikat ovat Lahden talouden kivijalka. Toimivat yritykset ovat avainasemassa työpaikkojen luomisessa ja ihmisten työllistämisessä. Sen takia yrittämisen tuleekin olla mahdollisimman helppoa ja joustavaa. 

Näinpä esimerkiksi lupa- ja tonttipolitiikan tulee olla mahdollisimman joustavaa. Lupia tulee käsitellä yhden luukun periaatteella ilman turhaa pompottelua ja byrokratiaa. Tämä ei kuitenkaan yksistään riitä, vaan lisäksi tarvitaan monia muitakin toimia. Tärkeintä on kuitenkin se, että Lahti on yritysystävällinen kaupunki.

Työpaikat eivät itsessään auta ihmisiä työllistymään, vaan tarvitaan muitakin keinoja työllisyyden parantamiseksi. Erityisen heikossa asemassa ovat nuoret ja pitkäaikaistyöttömät, joiden työllisyyden parantamiseen tulee löytää tehokkaita keinoja. 

Hyvin usein on nostettu esille työllisyyden kuntakokeilu, jonka tavoitteena on edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista. Suhtaudun tähän kokeiluun hieman varauksellisesti, koska ei ole täyttä varmuutta onko kokeilusta todellista hyötyä. Joka tapauksessa on hyvä, että kokeillaan erilaisia keinoja, jotta nähdään mikä toimii ja mikä ei. Kokeilusta tuleekin ottaa kaikki hyöty irti.

Nuorten työllisyyttä voidaan parantaa erilaisilla ja yksilöllisillä keinoilla. Nuorten työllisyyden parantamiseksi tulee muun muassa turvata Ohjaamon ja Vauhdittamon resurssit, tarjota riittävää opinto-ohjausta ja panostaa etsivään nuorisotyöhön, johon Lahti saa palkattua uuden työntekijän, kun etsivään nuorisotyöhön myönnettiin valtionavustusta 240 000 euroa.

Etelä-Suomen Sanomat 12.5.2021: https://www.ess.fi/paakirjoitus-mielipide/4142391