Vaaliteemani kuntavaaleissa ovat seuraavat: Yhdenvertainen Lahti, Nuorekas Lahti ja Kestävä Lahti. Vaaliteemat pohjautuvat itselleni tärkeisiin arvoihin, joita ovat ihmisyys, oikeudenmukaisuus, yhdenvertaisuus ja ylisukupolvisuus. Vaaliteemojen keskiössä ovat erityisesti toimintarajoitteiset ihmiset, nuoret, opiskelijat, elinkeinoelämä ja ympäristö. Jokainen vaaliteema sisältää viisi erilaista konkreettista toimenpidettä, joilla pyrin vastaamaan Lahden haasteisiiin. Toimenpiteet eivät ratkaise kaikkia ongelmia, vaan ovat osa ratkaisua. Panostamalla yhdenvertaisuuteen, tulevaisuuden tekijöihin ja elinvoimaisuuteen Lahden tulevaisuus näyttää valoisammalta. Lopussa on vielä lueteltuna Lahden Keskustan vaaliteemat.
Lahden on oltava yhdenvertainen kaupunki, jossa huomioidaan kaikki asukkaat ja heidän erilaiset tarpeet. Jokainen asukas on yhtä arvokas. Lahtelaisilla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua kaupungin päätöksentekoon, saada peruspalveluja ja liikkua esteettömästi.
Yksi osa yhdenvertaisuutta on esteettömyys. Lahden on oltava esteetön kaupunki, jotta esimerkiksi toimintarajoitteisilla ja ikäihmisillä on yhdenvertaiset mahdollisuudet liikkua ja toimia kaupungissa siinä missä muillakin. Lahden tulee kiinnittää enemmän huomiota esteeetömyyteen luomalla esteettömyyssuunnitelma, jonka avulla voidaan sitouttaa kaupungin kaikki toimialat edistämään esteettömyyttä.
Kaupunkilaisilla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon. Asukkailla on oltava mahdollisimman laajat mahdollisuudet vaikuttaa heitä koskeviin asioihin. Osallistuva budjetointi on yksi keino parantaa asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksia. Osallistuvassa budjetoinnissa asukkaat pääsevät suunnittelemaan ja päättämään kaupungin taloutta koskevista asioista. Lahdessa on käynnissä osallistuvan budjetoinnin kokeilu, joka on saanut positiivista palautetta. Niinpä osallistuva budjetointi on otettava vakituiseen käyttöön.
Kaupunkilaisilla on oltava yhdenvertaiset mahdollisuudet saada heille kuuluvia peruspalveluja, joita ovat esimerkiksi terveydenhuolto, sosiaalihuolto sekä opetus- ja kulttuuripalvelut. Peruspalveluiden on oltava kaikkien asukkaiden saatavilla. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että palveluiden on oltava lähellä ihmisiä eli saavutettavia. Palveluiden saavutettavuudessa tulee voida hyödyntää digitalisaatiota, mutta se ei saa korvata kokonaan ihmisten kohtaamista.
Erityistä huomiota on kiinnitettävä päihde- ja mielenterveyspalveluiden saatavuuteen, koska liian monet ihmiset kärsivät päihde- ja mielenterveysongelmista. Näihin palveluihin tulee panostaa entistä vahvemmin. Jokaisella asukkaalla tulee olla mahdollisuus terveelliseen ja turvalliseen elämään.
Lisäksi toimintarajoitteisille ihmisille tulee turvata heille kuuluvat vammaispalvelut, joita ovat esimerkiksi kuljetuspalvelut, apuvälineet ja henkilökohtainen apu. Ilman heille kuuluvia palveluja, he ovat suuressa riskissä joutua yhteiskunnan ulkopuolelle. Vammaispalveluilla edesautetaan toimintarajoitteisten ihmisten edelletyksiä elää ja toimia kaupungin yhdenvertaisina asukkaina.
Nuorissa ja opiskelijoissa on Lahden tulevaisuus. Lahden tulee olla nuoriso- ja opiskelijaystävällinen kaupunki, jossa heistä oikeasti välitetään. Heidän hyvinvoinnista tulee huolehtia ehkäisemällä muun muassa syrjäytymistä. Heille tulee tulee tarjota mahdollisuuksia työntekoon ja kouluttautumiseen. Lisäksi heidät tulee osallistaa kaupungin päätöksentekoon.
Lahden on panostettava nuorten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Yksi keino edistää nuorten hyvinvointia on harrastustakuu, jossa jokaisella nuorella on mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen. Jokaiselle nuorelle on mahdollistettava vähintään yksi harrastus, esimerkiksi maksuttomilla ja saavutettavilla liikuntapaikoilla sekä riittävällä tiedottamisella harrastusmahdollisuuksista. Harrastaminen ehkäisee nuorten sosiaalisia, psyykkisiä ja fyysisiä ongelmia.
Lisäksi alle 25-vuotiaille on järjestettävä maksuton ehkäisy, joka tarkoittaa sitä, että nuorille tarjotaan maksuttomia ehkäisyvälineitä. Maksuton ehkäisy vähentää sukupuolitautien ja aborttien määrää sekä tuo helpotusta nuorten henkilökohtaiseen taloustilanteeseen. Alkuun maksuttomasta ehkäisystä syntyy kuluja, mutta pitkällä aikavälillä se tuo myös säästöjä kaupungin talouteen. Lahteen on jo jonkin aikaa yritetty saada maksutonta ehkäisyä, mutta nyt se tulee viimeistään viedä maaliin.
Nuoria on kuultava heitä koskevissa asioissa ja ennen kaikkea heidän on saatava osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon. Monet päätökset vaikuttavat nuorten elämään myös pitkällä aikavälillä, minkä takia on tärkeää ottaa nuoret mukaan päätöksentekoon. Yksi keino osallistaa nuoret päätöksentekoon on myöntää nuorisovaltuuston edustajille puhe- ja läsnäolo-oikeus kaikkiin lautakuntiin ja kaupunginhallitukseen. Nuorten osallistuminen kaupungin toimielimiin tarjoaa samalla heille mahdollisuuksia päästä oppimaan uutta ja tutustumaan kaupungin päätöksentekoon, mistä on varmasti hyötyä nuorille tulevaisuudessa, esimerkiksi työelämässä ja politiikassa.
Kaikilla lahtelaisilla nuorilla ei ole opiskelupaikkaa tai töitä, mikä saattaa johtaa syrjäytymiseen ja muihin sosiaalisiin ongelmiin. Nuorille tulee tarjota positiivisia tulevaisuuden näkymiä. Tämän takia nuorten sosiaali- ja työllisyyspalveluihin on panostettava tarpeeksi takaamalla muun muassa Ohjaamon ja Vauhdittamon toimintaan riittävät resurssit. Ohjaamo tarjoaa maksutonta ohjausta työllistymiseen, opiskeluun, arjen kysymyksiin ja tulevaisuuden suunnitteluun. Vauhdittamo on taas matalan kynnyksen palvelupiste, jossa työnantajat ja työtä hakevat pääsevät kohtaamaan toisensa. Vauhdittamon palvelupisteestä saa myös tukea alanvaihtoon tai opiskeluun liittyvissä kysymyksissä.
Myös kouluissa tapahtuvaan opinto-ohjaukseen tulee panostaa järjestämällä yksi opinto-ohjaaja 200 opiskelijaa kohden. Opinto-ohjaus pyrkii ohjaamaan opiskelijoita opiskelussa ja jatko-opintoja koskevissa kysymyksissä sekä ohjaamaan opiskelijat työelämään.
Lahden on oltava elinvoimainen kaupunki kestävällä tavalla. Ihmiset, ympäristö ja talous tulee huomioida tasavertaisesti päätöksenteossa. Elinvoimainen kaupunki koostuu hyvinvoivista ihmisistä, puhtaasta ympäristöstä ja kestävästä kuntataloudesta. Lahden on oltava paremmassa kunnossa nykyisille ja tuleville sukupolville.
Lahden elinvoiman keskiössä on erityisesti elinkeinoelämä. Yritykset ovat kaupungin talouden perusta, koska ne tuottavat asukkaille työpaikkoja ja kaupungille veroeuroja, joiden ansiosta kaupunkilaisille voidaan tuottaa palveluja. Sen takia on tärkeää, että yrittäminen on mahdollisimman helppoa ja kannattavaa Lahdessa. Joustava lupa- ja tonttipolitiikka on yksi keino helpottaa yritysten perustamista Lahteen, kun lupien saaminen on yksinkertaista ja jouhevaa. Turhasta byrokratiasta tulee luopua ja päätösten saamisen pitää olla nopeampaa.
Toinen keino tukea paikallista elinkeinoelämää on julkisten hankintojen jakaminen pienempiin osiin, mikä mahdollistaa myös pieni- ja keskisuurten yritysten osallistumisen hankintoihin, kun niillä on kapasiteettia vastata tarjouspyyntöihin. Kun myös pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät osallistumaan julkisiin hankintoihin, niin myös Lahden paikallis- ja aluetalous tulee hyötymään siitä.
Elinvoiman kannalta myös yhteistyö korkeakoulujen kanssa on tärkeää. Olisi hyvä, että korkeakouluopiskelijat jäävät valmistumisen jälkeen asumaan ja mahdollisesti myös yrittämään ja tekemään töitä Lahteen. Kaupungin on tuettava korkeakouluopiskelijoiden yrittäjyyttää sujuvilla yrittäjyyspalveluilla, joita voitaisiin järjestää esimerkiksi korkeakoulukampuksilla ja innovaatioseteleillä, joita voi käyttää kaupungin yrittäjien palveluihin. Näin voidaan tukea opiskelijoita perustamaan yrityksiä Lahteen, mistä hyötyy sekä opiskelijat itse että myös Lahti.
Korkeakouluyhteistyö voi myös tuottaa Lahden alueelle uusia innovaatioita, minkä takia on tärkeää syventää korkeakoulujen, elinkeinoelämän ja kaupungin välistä yhteistyötä. Yksi keino syventää yhteistyötä on kehittää korkeakoulujen, elinkeinoelämän ja kaupungin yhteiseen käyttöön innovatiivisia yhteistyöskentelytiloja, jotka ovat monitilaympäristöjä ja yhteisöllisiä työtiloja.
Elinkeinoelämän ja korkeakouluyhteistyön ovat tärkeä osa elinvoimaisuutta, ja niin on myös ympäristö. Lahden on ympäristöpääkaupunkina pidettävä huolta ympäristöstä kestävällä tavalla. Yksi keino parantaa Lahden ympäristöystävällisyyttä on puun käytön lisääminen rakentamisessa. Lahdessa on lisättävä puurakentamista, koska puu auttaa säilömään hiilen rakenteisiin, joista se ei pääse vapautumaan ilmakehään. Puurakentaminen on eräs tärkeimmistä keinoista ilmastotoimien nopeaan toteuttamiseen, ja se tukee myös aluetaloutta.