Vaikuttajapolkuni politiikassa

Kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin heräsi

Kiinnostukseni yhteiskunnallisiin asioihin heräsi yläasteella. Aloin seuraamaan uutisia, lukemaan lehtiä, kuuntelemaan radiota ja tarkkailemaan ympäröivää ympäristöä, ja huomasin mitä kaikkea maailmassa tapahtui. Huomasin kuinka huonosti asiat maailmalla olivat. Ilmastonmuutos, sotilaalliset kriisit, terrorismi, nälänhätä, luonnonkatastrofit, köyhyys jne. En halunnut katsoa sivusta, vaan halusin päästä mukaan ratkaisemaan ongelmia. Halusin olla hyödyksi ja tehdä maailmasta paremman paikan. 

Samoihin aikoihin pohdin omaa elämääni aika syvällisestikin. En kokenut silloin elämääni kovin merkitykselliseksi. Pohdin sellaisia asioita kuin: Kuka olen? Mitä oikein tahdon elämältä? Mikä on elämän tarkoitus? Tällaisia kysymyksiä, joita nuoret yleensä miettivätkin, mutta minun tilanteeni oli hieman erilainen kuin monilla muilla. Minulla ei ollut juurikaan kavereita eikä harrastuksia enkä sairauteni vuoksi pystynyt osallistumaan asioihin samalla tavalla kuin muut. Olin ujo ja hiljainen. Rehellisesti sanottuna olin syrjäytynyt nuori. Elämäntilanteestani johtunut paha olo olisi voinut kääntyä huonoon suuntaan, mutta sitten päätin muuttaa tämän pahan olon ja siitä syntyvän negatiivisen energian positiiviseksi keskittymällä hyviin asioihin ja tulevaisuuden kehittämiseen – oman tulevaisuuteni sekä maailman parantamiseen.

Politiikasta sopivin keino vaikuttaa

Päätökseni tehtyä lähteä mukaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, sain uutta positiivista energiaa ja päämäärän elämälleni. Mietin mikä voisi olla minulle sopivin keino tehdä maailmasta parempi paikka. Pohdin monia keinoja, mutta lopulta päädyin siihen, että paras keino minun osaltani voisi olla politiikka. Politiikkaa voisin tehdä liikuntarajoitteestani huolimatta. Vaikka politiikka ei välttämättä ole aina se paras mahdollinen keino parantaa maailmaa, niin kuitenkin loppujen lopuksi on hyvä muistaa, ketkä ne lopulliset päätökset tekevät, poliitikot. Politiikka on se juttu, mitä haluan tehdä.

Opiskelijakunnan hallitus 2014-2017

Syksyllä alkoivat opinnot lukiossa ja samalla vaikuttajapolkuni politiikassa. Luokanvalvojan kysyessä ketkä olisivat kiinnostuneita lähtemään opiskelijakunnan hallitukseen, niin nostin heti ensimmäisenä käden ylös. Opiskelijakunnan hallituksessa toimin kaksi vuotta varsinaisena jäsenenä ja viimeisen kauden puheenjohtajana. Itselleni puheenjohtajan paikka oli haastava ja omien mukavuusrajojeni ulkopuolella. Ikinä en ole ollut minkään puheenjohtaja aiemmin. Ja nyt olinkin yhtäkkiä johtamassa opiskelijakunnan hallituksen kokouksia.

Kirsikkana kakun päällä puheenjohtajan roolissa jouduin puheenjohtajamaan vuosikokouksen, jossa oli noin 50 osallistujaa. En ollut ikinä joutunut esiintymään niin suuren yleisön edessä kun silloin, ja se kyllä jännitti. Mutta loppuje lopuksi sain kuitenkin vedettyä kokouksen läpi. Kokemus puheenjohtajana oli minulle erittäin kasvattava, kehittävä ja jälkeenpäin ajateltuna tärkeä askel eteenpäin.

Nuorisovaltuusto 2015-2016

Peruskoulusta valmistumisen jälkeen huomasin lehdestä jutun Lahden nuorisovaltuustosta ja kiinnostuin sen toiminnasta. Otin asiasta selvää ja päätin, että haen nuorisovaltuustoon sitten kun se on mahdollista. Lukiovuoteni ensimmäisellä syksyllä pidettiin nuorisovaltuuston vuosikokous. Menin kokoukseen paikalle ja laitoin nimeni ehdokaslistaan. Puheenjohtaja kopautti nuijalla pöytään, ja täten tulin valituiksi Lahden nuorisovaltuustoon. Näin alkoi vaikuttaminen nuorisovaltuustossa. 

Nuorisovaltuustossa tulin valituksi varajäseneksi liikunta- ja kulttuurilautakuntaan. Olin todella kiinnostunut nuorisovaltuuston toiminnasta ja osallistuin jokaiseen kokoukseen vaikkakaan en kovin aktiivisesti ollut äänessä. Nuorisovaltuustossa sain paljon hyvää oppia, opin mitä politiikka on, opin miten vaikuttaminen tapahtuu kunnassa, opin esiintymään, opin pitämään puheenvuoroja ja opin kokouskäytäntöjä. Sain arvokasta kokemusta. Ehdin olla nuorisovaltuustossa vain yhden kauden, koska ikäraja tuli vastaan.

Lukiolaisten Liitto 2017

Lukion aikana mietin, että voisi olla kiva lähteä mukaan Lukiolaisten Liiton toimintaa sitten kun nuorisovaltuusto-ura päättyy omalta osaltani. Osallistuin Hämeen Lukiolaisten vuosikokoukseen marraskuussa ja asetuin ehdolle piirihallitukseen. Ennen vaaleja jokaisen piti pitää ehdokaspuheenvuoro. Olin jo oppinut hieman esiintymään ja olin miettinyt valmiiksi mitä aion sanoa. Puhe meni mielestäni niin kun olin suunnitellutkin. Tulin valituksi varsinaiseksi jäseneksi. Piirihallituksen järjestäymiskokouksessa tulin valituksi sihteeriksi. Lisäksi hain liiton sosiaalipoliittiseen jaokseen ja tulin valituksi myös sinne. 

Vuoden mittaan olin päättänyt lähteä ehdolle liittohallitukseen. Tein kampanjaa somessa ja kävin kiertämässä paneeleissa ympäri Suomen. Liittokouksessa pidin ehdokaspuheeni n. 300 ihmiselle, puheestani sain paljon positiivista palautetta ja se oli minulle eräänlainen henkilökohtainen voitto itsestäni. En kuitenkaan tällä kertaa tullut valituksi. Sain paljon huikeita kokemuksia ja muistoja liitosta vaikka ura Lukiolaisten Liitossa jäi vain yhden vuoden mittaiseksi. 

 

Suomen Lukiolaisten Liiton liittokokous Espoossa 2017.

Lihastautiliitto 2018-2020

Välivuonna pohdin mihin kaikkialle voisin lähteä mukaan ja päätin hakea Etelä-Hämeen lihastautiyhdistyksen hallitukseen. Vuosikokouksessa tulin valituksi jälleen sihteeriksi ja myös nuoriso- ja tapahtumavastaavaksi. Hain myös lihastautiliiton nuorisotoimikuntaan ja tulin valituksi sinne. Ura nuorisotoimikunnassa kesti kaksi vuotta ja tällä hetkellä toimin vielä toistaiseksi lihastautiyhdistyksen hallituksessa.

Olen ollut melkein koko elämäni Lihastautiliiton jäsen, mutta en ollut osallistunut iemmin yhdistyksen pyörittämiseen. Ajattelin ihan muuten vaan hakea lihastautiyhdistykseen, pelkästä uteliaasuudesta. Ajan myötä huomasin, että yhdistyksen hallituksessa toiminen ei ehkä olekkaan minun juttuni, ja kiinnostukseni laski koko tehtävään. Toki tähän vaikutti se, että olin jo monessa eri tehtävässä mukana, ei ollut tarpeeksi aikaa yhdistykselle. Sain arvokasta kokemusta, pääsin näkemään minkälaista toimintaa lihastautiliitossa oli. Sain myös pidettyä huolta yhdistyksen jatkuvuudesta, ilman minua yhdistys ei ehkä olisi saanut hallitusta kasaan.

Keskustaperhe 2018-

Välivuoden aikana pohdin myös johonkin puolueeseen liittymistä. Tutustuin eri puolueisiin, luin poliittisia ohjelmia ja kyselin muilta. Keväällä 2018 liityin Keskustanuoriin ja Keskustaan. Välivuoden jälkeen alkoivat opinnot Vaasan yliopistossa. Syksyllä 2018 hain sitten Vaasan Keskustaopiskelijoiden hallitukseen ja Hämeen Keskustanuorten johtokuntaan. Hainpa myös Lahden seudun Keskustanuorten johtokuntaan. Tulin valituksi kaikkiin edellä mainittuihin tehtäviin. Siitä alkoi toden teolla poliittinen urani. Hain vielä samana vuonna Keskustanuorten liittohallitukseen ja tulin valituksi 78 äänellä varsinaiseksi jäseneksi kahden vuoden kaudelle (2020-2021). Se oli tähänastisen poliittisen uran suurin haaste ja saavutus. Ja tällä hetkellä toimin näissä kaikissa edellä mainituissa tehtävissä.

 

Keskustanuorten liittokokous Savonlinnassa 2019.

 

Yliopistokollegio 2019- 

Vuonna 2019 tuli mahdollisuus hakea hallinnon opiskelijaedustajan paikkaa Vaasan yliopiston yliopistokollegioon, joka on yliopiston päättävin toimielin. Tulin valituksi varajäseneksi yliopistokollegioon. Myöhemmin hain uudestaan hallinon opiskelijaedustajan paikkaa yliopistokollegioon ja tällä kertaa tulin valituksi varsinaiseksi jäseneksi kahden vuoden kaudelle (2020-2021). 

Edustajisto 2020- 

Vuoden 2019 syksyllä järjestettiin ylioppilaskunnan edustajistovaalit. Olin edustajistovaaleissa Keskeisten (Keskustaopiskelijoiden oma lista) vaaliasiamies ollen samalla myös itsekin ehdolla saaden vain yhden äänen. Itselle ei tullut tällä kertaa voittoa, mutta mikä tärkeintä Keskeiset saivat kaksi paikkaa edustajistoon, mikä oli erinomainen suoritus. Omasta tappiosta huolimatta tulin kuitenkin valituksi varaedustajaksi edustajistoon kahden vuoden kaudelle (2020-2021). Edustajiston varajäsenenä olen mm. päässyt valmistelemaan ylioppilaskunnan linjapaperia.

Kuntavaalit 2021

Olen ehdolla Keskustan ehdokkaana Lahden kaupunginvaltuustoon kevään 2021 kuntavaaleissa. Kuntavaalit tulevat olemaan tähänastisen poliittisen urani suurin ja mielenkiintoisin haaste.