Kiinnostukseni yhteiskunnallisiin asioihin heräsi yläasteella. Aloin seuraamaan uutisia, lukemaan lehtiä, kuuntelemaan radiota ja tarkkailemaan ympäröivää ympäristöä, ja huomasin mitä kaikkea maailmassa tapahtui. Huomasin kuinka huonosti asiat maailmalla olivat. Ilmastonmuutos, sotilaalliset kriisit, terrorismi, nälänhätä, luonnonkatastrofit, köyhyys jne. En halunnut katsoa sivusta, vaan halusin päästä mukaan ratkaisemaan ongelmia. Halusin olla hyödyksi ja tehdä maailmasta paremman paikan.
Samoihin aikoihin pohdin omaa elämääni aika syvällisestikin. En kokenut silloin elämääni kovin merkitykselliseksi. Pohdin sellaisia asioita kuin: Kuka olen? Mitä oikein tahdon elämältä? Mikä on elämän tarkoitus? Tällaisia kysymyksiä, joita nuoret yleensä miettivätkin, mutta minun tilanteeni oli hieman erilainen kuin monilla muilla. Minulla ei ollut juurikaan kavereita eikä harrastuksia enkä sairauteni vuoksi pystynyt osallistumaan asioihin samalla tavalla kuin muut. Olin ujo ja hiljainen. Rehellisesti sanottuna olin syrjäytynyt nuori. Elämäntilanteestani johtunut paha olo olisi voinut kääntyä huonoon suuntaan, mutta sitten päätin muuttaa tämän pahan olon ja siitä syntyvän negatiivisen energian positiiviseksi keskittymällä hyviin asioihin ja tulevaisuuden kehittämiseen – oman tulevaisuuteni sekä maailman parantamiseen.
Päätökseni tehtyä lähteä mukaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, sain uutta positiivista energiaa ja päämäärän elämälleni. Mietin mikä voisi olla minulle sopivin keino tehdä maailmasta parempi paikka. Pohdin monia keinoja, mutta lopulta päädyin siihen, että paras keino minun osaltani voisi olla politiikka. Politiikkaa voisin tehdä liikuntarajoitteestani huolimatta. Vaikka politiikka ei välttämättä ole aina se paras mahdollinen keino parantaa maailmaa, niin kuitenkin loppujen lopuksi on hyvä muistaa, ketkä ne lopulliset päätökset tekevät, poliitikot. Politiikka on se juttu, mitä haluan tehdä.
Syksyllä alkoivat opinnot lukiossa ja samalla vaikuttajapolkuni politiikassa. Luokanvalvojan kysyessä ketkä olisivat kiinnostuneita lähtemään opiskelijakunnan hallitukseen, niin nostin heti ensimmäisenä käden ylös. Opiskelijakunnan hallituksessa toimin kaksi vuotta varsinaisena jäsenenä ja viimeisen kauden puheenjohtajana. Itselleni puheenjohtajan paikka oli haastava ja omien mukavuusrajojeni ulkopuolella. Ikinä en ole ollut minkään puheenjohtaja aiemmin. Ja nyt olinkin yhtäkkiä johtamassa opiskelijakunnan hallituksen kokouksia.
Kirsikkana kakun päällä puheenjohtajan roolissa päädyin puheenjohtajamaan vuosikokouksen, jossa oli noin 50 osallistujaa. En ollut ikinä joutunut esiintymään niin suuren yleisön edessä kun silloin, ja se kyllä jännitti. Mutta loppujen lopuksi sain kuitenkin vedettyä kokouksen läpi. Kokemus puheenjohtajana oli minulle erittäin kasvattava, kehittävä ja jälkeenpäin ajateltuna tärkeä askel eteenpäin.
Peruskoulusta valmistumisen jälkeen huomasin lehdestä jutun Lahden nuorisovaltuustosta ja kiinnostuin sen toiminnasta. Otin asiasta selvää ja päätin, että haen nuorisovaltuustoon sitten kun se on mahdollista. Lukiovuoteni ensimmäisellä syksyllä pidettiin nuorisovaltuuston vuosikokous. Menin kokoukseen paikalle ja laitoin nimeni ehdokaslistaan. Puheenjohtaja kopautti nuijalla pöytään, ja täten tulin valituiksi Lahden nuorisovaltuustoon. Näin alkoi vaikuttaminen nuorisovaltuustossa.
Nuorisovaltuustossa tulin valituksi varajäseneksi liikunta- ja kulttuurilautakuntaan. Olin todella kiinnostunut nuorisovaltuuston toiminnasta ja osallistuin jokaiseen kokoukseen vaikkakaan en kovin aktiivisesti ollut äänessä. Nuorisovaltuustossa sain paljon hyvää oppia, opin mitä politiikka on, opin miten vaikuttaminen tapahtuu kunnassa, opin esiintymään, opin pitämään puheenvuoroja ja opin kokouskäytäntöjä. Sain arvokasta kokemusta. Ehdin olla nuorisovaltuustossa vain yhden kauden, koska ikäraja tuli vastaan.
Lukion aikana mietin, että voisi olla kiva lähteä mukaan Lukiolaisten Liiton toimintaa sitten kun nuorisovaltuusto-ura päättyy omalta osaltani. Osallistuin Hämeen Lukiolaisten vuosikokoukseen marraskuussa ja asetuin ehdolle piirihallitukseen. Ennen vaaleja jokaisen piti pitää ehdokaspuheenvuoro. Olin jo oppinut hieman esiintymään ja olin miettinyt valmiiksi mitä aion sanoa. Puhe meni mielestäni niin kun olin suunnitellutkin. Tulin valituksi varsinaiseksi jäseneksi. Piirihallituksen järjestäytymiskokouksessa tulin valituksi sihteeriksi. Lisäksi hain liiton sosiaalipoliittiseen jaokseen ja tulin valituksi myös sinne.
Vuoden mittaan olin päättänyt lähteä ehdolle liittohallitukseen. Tein kampanjaa somessa ja kävin kiertämässä paneeleissa ympäri Suomen. Liittokokouksessa pidin ehdokaspuheeni n. 300 ihmiselle, puheestani sain paljon positiivista palautetta ja se oli minulle eräänlainen henkilökohtainen voitto itsestäni. En kuitenkaan tällä kertaa tullut valituksi. Sain paljon huikeita kokemuksia ja muistoja liitosta vaikka ura Lukiolaisten Liitossa jäi vain yhden vuoden mittaiseksi.
Suomen Lukiolaisten Liiton liittokokous Espoossa 2017.
Välivuonna pohdin mihin kaikkialle voisin lähteä mukaan ja päätin hakea Etelä-Hämeen lihastautiyhdistyksen hallitukseen. Vuosikokouksessa tulin valituksi jälleen sihteeriksi ja myös nuoriso- ja tapahtumavastaavaksi. Hain myös lihastautiliiton nuorisotoimikuntaan ja tulin valituksi sinne. Ura nuorisotoimikunnassa kesti kaksi vuotta ja tällä hetkellä toimin vielä toistaiseksi lihastautiyhdistyksen hallituksessa.
Olen ollut melkein koko elämäni Lihastautiliiton jäsen, mutta en ollut osallistunut aiemmin yhdistyksen pyörittämiseen. Ajattelin ihan muuten vaan hakea lihastautiyhdistykseen, pelkästä uteliaisuudesta. Ajan myötä huomasin, että yhdistyksen hallituksessa toiminen ei ehkä olekaan minun juttuni, ja kiinnostukseni laski koko tehtävään. Toki tähän vaikutti se, että olin jo monessa eri tehtävässä mukana, ei ollut tarpeeksi aikaa yhdistykselle. Sain arvokasta kokemusta, pääsin näkemään minkälaista toimintaa lihastautiliitossa oli. Sain myös pidettyä huolta yhdistyksen jatkuvuudesta, ilman minua yhdistys ei ehkä olisi saanut hallitusta kasaan.
Keväällä 2018 liityin keskustaan. Siitä alkoi puoluepoliittinen urani. Olen pääasiassa ollut mukana keskustan sisarjärjestöjen, keskustanuorten ja keskustaopiskelijoiden, toiminnassa. Vähän myöhemmin lähdin sitten mukaan keskustan toimintaan. Olin vuosina 2020-2022 keskustan puoluevaltuuston varajäsen keskustanuorten edustajana. Vuonna 2021 lähdin mukaan keskustan paikallistoimintaan, kun tulin valituksi Lahden keskustan kunnallisjärjestön hallituksen varajäseneksi. Seuraavana vuonna toimin varsinaisena jäsenenä kunnallisjärjestön hallituksessa.
Olen myös päässyt osallistumaan keskustan puoluekokoukseen kaksi kertaa. Ensimmäinen puoluekokoukseni oli Oulun maakuntamallin puoluekokous vuonna 2020. Osallistuin silloin etänä Lahdesta käsin. Seuraava ja viimeisin puoluekokoukseni oli vuonna 2022 Lappeenrannassa.
Liityttyäni keskustaan liityin samalla keskustanuoriin. Ensimmäinen vuosi keskustanuorten jäsenenä oli aika rauhallista. Osallistuin muutamaan Hämeen keskustanuorten kokoukseen ja ensimmäistä kertaa myös keskustanuorten valtakunnalliseen tapahtumaan, Elokouluun. Seuraava vuosi olikin sitten vauhdikkaampi. Olin mukana Hämeen keskustanuorten ja Lahden seudun keskustanuorten johtokunnissa.
Hain vielä saman vuoden syksyllä keskustanuorten liittohallitukseen ja tulin valituksi 78 äänellä varsinaiseksi jäseneksi kahden vuoden kaudelle (2020-2021). Liittohallituksessa pääsin mm. osallistumaan periaate- ja talouspoliittisen ohjelman valmisteluun ja vetämään ns. ”ulkoministeriötä”. Lisäksi aloitteestani keskustanuoret ja vihreät nuoret järjestivät maatalousriihen, jonka tulokset luovutettiin maatalousministeri Jari Lepälle. Tämä tapahtuma pääsi myös lehtien otsikoihin.
Sittemmin olen olen toiminut Hämeen keskustanuorten ja Lahden seudun keskustanuorten hallituksissa erilaisissa tehtävissä. Tällä hetkellä toimin Lahden seudun keskustanuorten puheenjohtajana.
Keskustanuorten liittokokous Savonlinnassa 2019.
Välivuoden jälkeen alkoivat opinnot Vaasan yliopistossa. Syksyllä 2018 hain sitten Vaasan Keskustaopiskelijoiden hallitukseen. Toimin Vaasan Keskustaopiskelijoiden hallituksessa neljän vuoden ajan (2019-2022) erilaisissa tehtävissä mm. tiedottajana ja varapuheenjohtajana. Muutettuani pois Vaasasta en hakenut jatkokaudelle hallitukseen.
Hieman yllättäen vuonna 2022 toimin keskustaopiskelijoiden liittohallituksessa. Toimiessani liittohallituksessa olin mm. keskustaopiskelijoiden edustaja keskustanuorten liittohallituksen kokouksissa. En päässytkään niin helposti eroon keskustanuorista. Joensuun liittokokouksessa vuonna 2022 pääsin puheenjohtamaan järjestö- ja talousvaliokunnan.
Ollessani keskustaopiskelijoiden jäsen olen päässyt mm. valmistelemaan sosiaalipoliittista ohjelmaa.
Vuoden 2019 syksyllä järjestettiin ylioppilaskunnan edustajistovaalit. Olin edustajistovaaleissa Keskeisten (Keskustaopiskelijoiden oma lista) vaaliasiamies ollen samalla myös itsekin ehdolla saaden vain yhden äänen. Itselle ei tullut tällä kertaa voittoa, mutta mikä tärkeintä Keskeiset saivat kaksi paikkaa edustajistoon, mikä oli erinomainen suoritus. Omasta tappiosta huolimatta tulin kuitenkin valituksi varaedustajaksi edustajistoon kahden vuoden kaudelle (2020-2021). Edustajiston varajäsenenä pääsin valmistelemaan ylioppilaskunnan linjapaperia ja uusia sääntöjä. Luovuin edustajiston varajäsenyydestä vuonna 2021 muutettuani pois Vaasasta.
Vuonna 2019 tuli mahdollisuus hakea hallinnon opiskelijaedustajan paikkaa Vaasan yliopiston yliopistokollegioon, joka on yliopiston päättävin toimielin. Tulin valituksi varajäseneksi yliopistokollegioon. Myöhemmin hain uudestaan hallinon opiskelijaedustajan paikkaa yliopistokollegioon ja tällä kertaa tulin valituksi varsinaiseksi jäseneksi kahden vuoden kaudelle (2020-2021). Luovuin yliopistokollegion jäsenyydestä vuonna 2021 muutettuani pois Vaasasta.
Luottamustehtävien lisäksi olen päässyt valmistelemaan ylioppilaskunnalle yhdenvertaisuusjulistusta.
Olin ensimmäistä kertaa ehdolla kuntavaaleissa kesällä 2021 keskustan ehdokkaana. Sain kuntavaaleissa 54 ääntä ja varajäsenen paikan Lahden vammaisneuvostoon. Luovuin vammaisneuvoston varajäsenyydestä vuonna 2022 muutettuani Hollolaan.
Olin ensimmäistä kertaa ehdolla historian ensimmäisissä aluevaaleissa Päijät-Hämeen vaalipiirissä keskustan ehdokkaana keväällä 2022. Sain 52 ääntä.